τόνα τηράει την ΓΑΔΑ και τ' άλλο παίζει πόκερ στο ίντερνετ,
το τρίτο το καλύτερο αγκομαχάει και λέει:
ΑΛΗΤΕΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ.
Μπροστά στην πόρτα του εργοστασίου
ο εργάτης απότομα σταμάτησε
ο όμορφος καιρός τον τράβηξε από το σακάκι
κι όπως γυρνά
και κοιτάζει τον ήλιο
ολοκόκκινο ολοστρόγγυλο
να χαμογελά μέσα στον ουρανό του από μολύβι
κλείνει το μάτι
με οικειότητα
Πες μου λοιπόν σύντροφε Ήλιε
δεν το βρίσκεις
πως μάλλον είναι κουταμάρα
να δώσεις μια τέτοια μέρα
σε ένα αφεντικό ;
Oι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι τα κατάφερε. Aλλοίμονο λοιπόν σ’ εκείνους που ενώ θα έπρεπε να ολοκληρώσουν το έργο του ανδρός έμειναν να μνέσκουν σα χαμένοι.
Από το νέο τεύχος (νο 43, Σεπτέμβρη 2010) του Sarajevo που μόλις κυκλοφόρησε.
Η αντιγραφή ξένων δημοσιογραφικών προτύπων, σε μια Ελλάδα του '80 που θύμιζε περισσότερο Μέση Ανατολή παρά Δύση, φάνηκε παράταιρη από την αρχή. Κάποιοι επιχείρησαν έτσι να αντισταθμίσουν τη στέρηση και τον καταναγκασμό που κυριαρχούσαν στα κομματικά μαντριά της μεταπολίτευσης, αρχικά στα περιοδικά κι έπειτα στην τηλεόραση. Σιγά σιγά έπεισαν πολλούς ότι το μόνο που τους έλειπε για να είναι ευτυχισμένοι ήταν αυτό που δεν έλειπε από τον διπλανό τους· καμία ικανοποίηση ποτέ, μόνο υπερκατανάλωση. Η στιγμή αποκόπηκε από την εμπειρία, το σώμα προβλήθηκε ενοχικά με αναπαραστάσεις μίσους, η σεξουαλική απελευθέρωση ήρθε καθυστερημένα από την πίσω πόρτα, σαν άλλο ένα αγαθό της δήθεν ευμάρειας, χωρίς να έχει περάσει από την κοινωνία· κατακερματίστηκε και κρεμάστηκε στα περίπτερα για να πουληθεί. Από την παραγωγή για την ανάγκη περάσαμε στην παραγωγή της ανάγκης, μια πολιτιστική εκδοχή του θατσερικού There is no alternative, σε μια κοινωνία με τεράστια παράδοση στην εσωστρέφεια.
Το παραμύθι της ισχυρής Ελλάδας -ισχυρής με τη μαφιόζικη έννοια- ειπώθηκε τόσες φορές που έγινε μοιραία το φανταστικό διακύβευμα μιας αρκετά μεγάλης μερίδας ανθρώπων, μπλέχτηκε με το σκυλο-ποπ, τα καταναλωτικά δάνεια και τον εθνικισμό και βοήθησε να φουντώσει η ξενοφοβία. Διαπλάθοντας ένα έθνος χαμηλής συναισθηματικής νοημοσύνης σύμφωνα με τα δικά της μέτρα -αλλά και στηλιτεύοντάς το ταυτόχρονα ως απολίτιστο- η νέα ισχυρή τάξη του λαϊφστάιλ οραματίστηκε μια χώρα ιδιωτικό ορμητήριο πειρατών της ιδιοτέλειας και σε ορισμένο βαθμό το πέτυχε. Οποιος παρέκκλινε, όποιος έβλεπε τον ολοκληρωτικό χαρακτήρα αυτής της επιβολής -που με τους Ολυμπιακούς άγγιξε την καθολική παράνοια και αναβαθμίστηκε αισθητικά- χαρακτηριζόταν στην καλύτερη περίπτωση γραφικός και στη χειρότερη εσωτερικός εχθρός.
Η νευρικότητα του λαϊφστάιλ επιχείρησε να αφαιρέσει κάθε ίχνος πραγματικής ζωντάνιας από τους νέους, αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε, κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να συμβεί. Χώρισε τη νεολαία σε «φυλές» αναπαράγοντας τους χοντροκομμένους, αρχαϊκούς διαχωρισμούς της μουσικής βιομηχανίας, την ίδια εποχή που πάνκηδες, ροκαμπιλάδες και φρικιά ήταν όλοι μαζί στις συναυλίες και στον δρόμο. Ποτέ δεν πήραν χαμπάρι τι έτρεχε πραγματικά ούτε στη μουσική ούτε στο underground, πουθενά. Οικειοποιήθηκαν με το έτσι θέλω ένα σωρό σύμβολα που σήμαιναν κάτι, αλλά όταν πέρασαν στα χέρια τους έγιναν απλά μασκαριλίκια, και αυτό ήταν από μια άποψη απελευθερωτικό, γιατί έτσι τα σύμβολα -στο ροκ εν ρολ για παράδειγμα- έγιναν για πάρα πολλούς περιττή υπόθεση.
Σήμερα, όλο αυτό το παραλήρημα, η συλλογική ενοχοποίηση από τις ίδιες μούρες που επί χρόνια μας έλεγαν ότι όποιος δεν καταναλώνει δεν υπάρχει, προδίδει την αγωνία τους, γιατί οι μάσκες έχουν πέσει και το παραμύθι δεν πουλάει πια. Το ότι συνεχίζουν να περιφέρονται στα τηλεοπτικά στούντιο, λες και δεν τρέχει τίποτε, απλώς επιβεβαιώνει το θράσος τους.
Last Drive, ροκ συγκρότημα απο την καθημερινή
Κώστας Αξελός, 1924-2010, (απόσπασμα απ’ το βίβλιο Γράμματα σ’ ένα νέο στοχαστή, εκδ. Εξάντας 1997, μτφρ. Μαρία Παπαδήμα).
αφιερωμενο σε ολους αυτους που πιστευουν στην εξεγερση αλλα δεν κανουν τιποτα για αυτη. κατα βαθος πιστευουν ομως?
δεν εχεις βαρεθει, η ψυχραιμια να αποτελει κριτηριο ορθοτητας των επιχειρηματων καποιου ? δημοσιοκαφροι, πολιτικαντηδες, εργατοπατερες, φοιτητοπατερες, συνδικαλιστες του κωλου και λουμπεν συντηρητικοι ψεκαζουν την ομαλοτητα και την κοινωνικη υπακοη και συναινεση. μονο οι νοικοκυραιοι συμπαθουν τους πυροσβεστες των κοινωνικων αναταραχων διοτι σα καλοι ιδιοκτητες φοβουνται οτιδηποτε ειναι εξω απο την ρουτινα τους. με την συγκαταβαση δεν αλλαζει τιποτα. ειδικοτερα αν ο νοικοκυρης ειναι μαλακας, ο ψευτης και ο κλεφτης θα χαιρονται μια ζωη, γιαυτο επειδη η ταξικη ειρηνη πρεπει να ματωσει, τωρα με τα νεα μετρα κρατα κανα τσεκουρι ή και καμια πετρα - ετσι για την πατριδα και ολους αυτους που για σενα δεκαρα δεν δινουν...
επειδη πολλες φορες σαν ανθρωποι νοιωθουμε την αναγκη να βγουμε με παρεα και ως γνωστον η φτωχεια θελει καλοπεραση :
- λεμε καλησπερα, καλημερα, ευχαριστω - παρακαλω στον σερβιτορο εργαζομενο, γιατι μπορει το αφεντικο να τον εχει πρηξει και να χρειαζεται το χαμογελο μας.
- εαν οι σερβιτοροι φαινονται φιλικοι τους ρωταμε εαν γνωριζουν, οτι η αστικη ταξη ως εχθρος των εργαζομενων για να εξασφαλισει το υπαρχον εκμεταλλευτικο συστημα παντα θα χρησιμοποιει οποιοδηποτε μεσον.
- κλεβουμε τα μαχαιρια εαν μπορουμε, και φυσικα αφου πρωτα τα καθαρισουμε γιατι με την λιγδα επανω ειναι ολιγον τι αποκρουστικα.
- γραφουμε σε χαρτοπετσετες ποιηματα και τα χαριζουμε ο ενας στον αλλο με ανταλλαγμα μονο μια μπουκια.
- επισης παιρνουμε χαρτοπετσετες και γραφουμε συνθηματα του αντιεξουσιαστικου χωρου, στο πισω τους μερος. επειτα τις χωνουμε τους τιμοκαταλογους για να μαθαινει και να θυμαται ο καθε πεινασμενος.
- εαν στο καταστημα υπαρχει κυτιο παραπονων, παιρνουμε τις φορμες παραπονων και γραφουμε πως το φαγητο ηταν σκατα ετσι απλα και μονο για σπασιμο του αφεντικου.
- εαν το φαγητο μας δεν μας ικανοποιει το γυρναμε πισω και ζηταμε καινουργιο προσεχοντας για τυχον φλεμματα, ροχαλες, μιξονια, και λοιπα σιχαμερα βλενοειδη απο τσαντισμενους εστιατορες.
- η απολυση απο ενα φαγηταδικο/ καφε/ μπαρ ειναι ιδιας ακριβως σημασιας με την απολυση ενος εργαζομενου εκδοτικου οικου.
- εαν μας αρνηθουν την εισοδο σε καποιο μαγαζι, και ειμαστε πανω απο πεντε (5) ατομα, διαμαρτυρομαστε εντονοτατα και εαν νοιωσουμε δυνατοι και καβλαντηδες αρχιζουμε τους πορτιερηδες στις καρπαζιες, προσεχοντας παντοτε την υπαρξη πτυσσομενων γκλοπ, μαχαιριων και φυσικα περιστρόφων.
- σε ντισκο καλο ειναι να φοραμε, αγορια και κοριτσια, οχι πανακριβες γοβες αλλα αθλητικα παπουτσια για να μπορουμε ΚΑΙ να χορεψουμε.
- εαν χωρις δικο μας φταιξιμο βρεθουμε στο εσωτερικο νυχτερινου μαγαζιου, προσπαθουμε να πιουμε οσο περισσοτερο γινεται ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΡ, και να πιστολεψουμε διακριτικα τα ποτα, δειχνοντας με αυτο τον τροπο μια ταμπελα που λεει ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΣΟΥ σε αυτους που χρεωνουν 10 ευρω το ποτο.
- εαν δεν μπορουμε να φτασουμε το μπαρ, καλο θα ηταν να εχουμε μαζι μας ενα φλασκι ή κανενα καραφακι με ουζο, τσικουδια ή τσιπουρο και να πινουμε διακριτικα. καλο ειναι παντως να αποφευγουμε τις εξοδους σε τετοιους χωρους.
- ζηταμε παντα αποδειξη ειδικοτερα στα κλαμπ/μπαρ που συνηθως οι τσεκαδοροι κανουν τους κινεζους.
- ποτε δεν κανουμε πιστολα, γιατι θα τα πληρωσει ο σερβιτορος οχι σε τιμη κοστους αλλα τιμη κερδους.
- παντοτε σκεφτομαστε πως πισω απο τα ποτακια τις γκουρμεδιες και το hype του μαγαζιου υπαρχουν ανθρωποι που βγαζουν πενταροδεκαρες.
- μετα το γευμα ανεβαινουμε στον 8ο +++ οροφο πολυκατοικιων για να ψαξουμε ταρατσες. ξεκλειδωτες ταρατσες,
καπου στο βαβελ εγραφε οτι την ζωη την μαθαινεις στα υπογεια και στις ταρατσες. στις ταρατσες ειναι πολυ καλυτερα γιατι ενω τα υπογεια εχουν πολυ σκονη, οι ταρατσες εχουν θεα το φεγγαρι. σαν επιδορπιο.
α, ασε και κανα μπουρμπουαρ ρε τσιπη.
(καλο ειναι παντως οποτε μας δινεται η δυνατοτητα να προτιμαμε εξοδους σε σπιτικα παρτι, ή σε συναυλιες σε κατειλημενους χωρους, πλατειες, παρκα, παραλιες, στριτ παρτι, αραγμα με φιλους, γκομενες, γκομενους, προβολες ή μικρα καφενεδακια και ουζερι μακρια απο καθε hip, trendy, cool μερος.)
αρχικη δημοσιευση στο περιθωριο.
- “Ουδέν καλό, αμπιγιέζ καλού.”
- Άντζελα Δημητρίου